Short Film Long Impact

SANAT YÖNETMENİ

ZEYNEP ATAKAN

İstanbul doğumlu Zeynep Atakan, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema Televizyon bölümünden mezun oldu. 1986-1999 yılları arasında reklam filmi sektöründe her alanda çalıştı ve yapımcı olarak uzmanlaştı. 1994 yılından itibaren çalışmalarına kurucu ortağı olduğu şirket ile devam etti.

1999 yılında, film endüstrisine geçiş yaparak uluslararası film projeleri üretmeye başladı. 2007 yılında sadece sinema projeleri üretmek için Zeynofilm’i kurdu.

2010 yılında Avrupa Film Akademisi “Eurimages Yılın Yapımcısı” ödülünü kazandı. Atakan aynı yıl sinema alanında gençlere deneyim ve bilgi aktarmayı hedefleyen YAPIMLAB ATÖLYELERİNİ oluşturdu.

Öncelikle Avrupa ve tüm dünyadaki görsel-işitsel alanda üretim yapan kadınların fırsat eşitliğini amaçlayan Avrupa Görsel İşitsel Kadın Ağı (European Women Audiovisual Network)’nın halen başkan yardımcısıdır.

2014 yılında Uçan Süpürge “Bilge Olgaç Mesleki Başarı Ödülü”ne layık görülen Atakan’ın yapımcılığını üstlendiği Kış Uykusu filmi 67. Cannes Film Festivali’nde en prestijli ödül olan Altın Palmiye (Palme d’Or) sahibi olmuştur.

Zeynep Atakan 2014-2018 yılları arasında Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında düzenlenen bir ortak yapım ve proje geliştirme marketi olan Antalya Film Forum projesini hayata geçirmiş ve projenin direktörlüğünü yapmıştır.

Avrupa Film Akademisi’nin yeni bir projesi olan ‘Genç İzleyici Ödülü’ çalışmasının Türkiye bölümünü organize etmektedir.

Zeynep Atakan, aynı zamanda Sabancı Vakfı tarafından oluşturulan Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu’nun sanat yönetmenidir.

Atakan, Oscar Akademisi, Avrupa Film Akademisi ve Asya Pasifik Ekran Akademisi üyesidir.


Filmografi

  • 2019 Burası Cennet Olmalı , Yönetmen: Elia Suleiman (Ortak yapımcı)
  • 2018 Ahlat Ağacı, Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
  • 2014 Kış Uykusu, Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
  • 2011 Bir Zamanlar Anadolu’da, Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
  • 2008 Üç Maymun, Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
  • 2006 İklimler, Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
  • 2002 Hiçbiryerde, Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu
  • 1999 Lola+Bilidikid, Yönetmen: Kutluğ Ataman

Network Üyelikleri

  • AMPAS Oscar Akademi Üyeliği
  • EFA European Film Academy
  • APSA Asia Pacific Screen Academy
  • EWA European Women Audiovisual Network – Başkan Yardımcısı

Apply Now